Het Curaçaose UBO-register

Het Curaçaose UBO-register

June 25, 2024

Inleiding

Met ingang van 8 juni 2024 trad het Landsbesluit UBO-registratie (“Landsbesluit”) in Curaçao in werking. De term ‘UBO’ is een Engelse afkorting van uiteindelijk gerechtigde tot het vermogen van een lichaam (“UBO”). Dit Landsbesluit is een van de concrete stappen die Curaçao onderneemt om aan de Financial Action Task Force standaarden te voldoen. Daartoe is de Kamer van Koophandel (“KvK”) opgedragen met het bijhouden van en het beheer over het UBO-register. De instelling van het UBO-register roept bepaalde compliance verplichtingen in het leven.

Toepassingsbereik

Vooraf zij opgemerkt dat alle administratieplichtige lichamen onder het toepassingsbereik van het UBO-register vallen.[1] Voortaan zullen administratieplichtige lichamen gehouden zijn om op continue basis de KvK van informatie te voorzien omtrent de UBO’s, zoals diens identiteit en woonplaats.

Toegang tot het UBO-register

De enige instanties die toegang kunnen hebben tot de informatie in het UBO-register zijn het Openbaar Ministerie, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, het analyse- en het toezichtdepartement van de Financiële Inlichtingen Eenheid en de Inspecteur der Belastingen, voor zover deze instanties handelen in de uitoefening van hun wettelijke taak of bevoegdheid. Na instemming van het parlement, kan de Gaming Control Board, zijnde de (e-)gaming sector autoriteit, ook toegang tot de informatie in het UBO-register verkrijgen.

Anders dan in Aruba en Nederland het geval is, hebben dienstverleners die in of vanuit Curaçao diensten verlenen die onder het toepassingsbereik van de Curaçaose AML/CFT-wetgeving vallen, niet de mogelijkheid noch de plicht om informatie in het UBO-register op te vragen. Het voordeel dat Curaçao hiermee als jurisdictie binnen het Koninkrijk der Nederlanden biedt, is een grotere waarborg van de privacy.

UBO’s

Welke natuurlijke persoon als UBO kwalificeert, hangt af van de rechtsvorm van het lichaam. Als UBO’s kwalificeren kortom:

  • Ingeval van een naamloze of besloten vennootschap en andere vergelijkbare buitenlandse rechtsvormen, de natuurlijke persoon die 25% uiteindelijke eigenaar is of uiteindelijke zeggenschap kan uitoefenen over het lichaam. Is geen UBO op voornoemde grond aan te wijzen, dan worden de bestuursleden als UBO’s aangemerkt;
  • Ingeval van een vereniging, een onderlinge waarborgmaatschappij, een coöperatie of een vergelijkbare buitenlandse rechtsvorm, gelden soortgelijke criteria als voor naamloze en besloten vennootschappen voor het bepalen van de UBO;
  • Ingeval van personenvennootschappen is iedere natuurlijke persoon met enige vorm van uiteindelijke zeggenschap in het lichaam middels een stemrecht als UBO aan te merken;
  • Ingeval van een stichting (particulier fonds), een kerkgenootschap en een trust, kwalificeren als UBO de bestuursleden, de insteller, de begunstigde, de trustee, de protector en enige andere natuurlijke persoon die uiteindelijke zeggenschap over het lichaam uitoefent.

Informatie in het UBO-register

Na een maand na de inwerkingtreding van het Landsbesluit zal de KvK de relevante informatie over de UBO in het UBO-register opnemen. Hierbij gaat het om informatie die de KvK reeds tot haar beschikking heeft. Deze informatie kan betrekking hebben, maar is niet beperkt tot:

  • De naam, de geboortedatum, het geboorteland en de nationaliteit van de UBO;
  • Het woonadres en de woonstaat van de UBO;
  • Voor UBO’s ingezetenen van Curaçao: het Crib-nummer;
  • Voor UBO’s niet ingezetenen van Curaçao: het fiscaal identificatienummer van het land van inwonerschap of het nummer van een geldig wettelijk identificatiebewijs;
  • De reden waarom een natuurlijke persoon als UBO kwalificeert;
  • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de UBO;
  • Voor niet ingezetenen: een officieel document niet ouder dan zes maanden waaruit ingezeteneschap in het buitenland blijkt;
  • Het percentage-klasse van de uiteindelijke zeggenschap in een lichaam. Deze percentageklassen bedragen thans:
    • 25%-50%;
    • 50%-75%;
    • 75%-100%.

    Mocht de KvK nog niet over bovenstaande informatie beschikken, dan hebben reeds bestaande administratieplichtige lichamen tot 1 juli 2025 de tijd om (wijzigingen in) deze informatie bij de KvK op te geven. Daarentegen zijn nieuwe administratieplichtige lichamen verplicht om binnen twee weken opgaaf van deze gegevens te doen. Indien wijzigingen optreden in de door de nieuwe administratieplichtigen opgegeven informatie, dienen deze wijzigingen ook binnen twee weken opgegeven te worden. Ook relevante wijzigingen die zich na 1 juli 2025 voordoen ten aanzien van de UBO in een administratieplichtig lichaam, dienen binnen twee weken bij de KvK te worden opgegeven.  Naar wij menen, kunnen als voorbeelden van wijzigingen dienen een aandelenoverdracht, een overlijden, een emigratie, en het ontstaan of ontbinding van een huwelijksgoederengemeenschap.

    De KvK zal onderzoeken of het een bestuurslid is, dan wel iemand gemachtigd door het bestuur, die de opgave tot inschrijving in het UBO-register doet. Nadat een onderzoek naar de opgegeven informatie is afgerond, kan de KvK uiteindelijk besluiten om de inschrijving te weigeren en het administratieplichtige lichaam te verzoeken om een nieuwe opgaaf tot inschrijving te doen.

    Worden de verplichtingen die in het leven worden geroepen door het Landsbesluit niet nageleefd, dan kan dit uiteindelijk in een boete van NAF 25.000 (ongeveer USD 14.000) of strafrechtelijke vervolging uitmonden.

    De informatie in het UBO-register zal bewaard worden gedurende 10 jaar nadat het lichaam is ontbonden, dan wel nadat de natuurlijke persoon niet meer als UBO kwalificeert. Na deze termijn, zal deze informatie conform de Landsverordening bescherming persoonsgegevens vernietigd worden. UBO’s kunnen informatie betreffende hun persoon op verzoek bij de KvK steeds inzien.

    Opgaaf van de relevante informatie en wijzigingen daarin

    Inmiddels heeft de KvK de UBO-registratieformulieren gepubliceerd op haar website. Volgens het Landsbesluit is het echter de bedoeling dat er op den duur een aparte website wordt opgericht voor de UBO-registratie. Zodra de website operationeel wordt, zal de KvK de informatie waarover zij beschikt in de database van de website opnemen.

    Overigens zijn notarissen gehouden om binnen twee weken na oprichting van een lichaam, dan wel binnen twee weken na een relevante wijziging van een akte of statuten, een opgaaf tot inschrijving te doen.

    Hoe wij van dienst kunnen zijn

    Het team van HBN is gespecialiseerd in onder meer het identificeren van de UBO’s in een lichaam tezamen met relevante wijzigingen die tijdig opgegeven moeten worden. Indien u vragen heeft omtrent de opgaaf tot inschrijving of het tijdsbestek, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

    [1] Zie art. 43(1)(c) jo. art. 45(15) van de Algemene Landsverordening Landsbelastingen.

Written By

François Simon

Senior Tax Manager / Attorney
Curaçao
francois.simon@hbnlawtax.com